Co gotują studenci?
2011-05-04 09:26:26Student zawsze jest zalatany, przy tym biedny i zawsze głodny. Czy żywi się wyłącznie tzw. „zupkami chińskimi" i parówkami? Czy możemy mówić o istnieniu kuchni studenckiej?
- Gotuję, bo uważam, że gotowane posiłki są zdrowsze od różnych „zapychaczy" i fast foods. Jak nie mam za dużo czasu, to kupuję gotowy sos (ze słoika), dodaję do niego mięso, do tego ryż lub warzywa i obiad gotowy - mówi Paweł Kochanowicz, student III roku Politologii. - Chociaż mieszkam z rodzicami, to bardzo często przygotowuję posiłki, lubię poeksperymentować w kuchni - opowiada Emilia Natalia Konieczko, studentka II roku Politologii. - Przygotowuję różne zupy, zapiekanki, pierogi oraz dania mięsne.
Obiadki jak u mamy
Mieszkając na stancji, też można przygotowywać domowe obiadki, o czym dobrze wie Martyna, studentka V roku Dziennikarstwa i Komunikacji Społecznej - Ja preferuję zdrową kuchnię, dlatego jem dużo warzyw i ryb. Często robię naleśniki ze szpinakiem i do tego sos jogurtowo-czosnkowy (przepis w tabelce).
Dobry kucharz potrafi...
Na studiach odkryłam, że powiedzenie „Dobry kucharz, ze wszystkiego zrobi coś pysznego" mówi prawdę. Związana jest z tym pewna śmieszna historyjka, która mi się przydarzyła - opowiada Kasia, studentka Socjologii. - Jednego razu zaprosiłam do siebie na obiad koleżankę. Minął czas, a ja całkiem o tym zapomniałam. Umówionego dnia dzwoni do mnie koleżanka i mówi, że będzie za jakąś godzinę. Pierwsza myśl, która przyszła mi do głowy, to kupić coś gotowego, tyle że byłam dwa dni przed stypendium i nie mogłam za bardzo poszaleć. Więc postanowiłam, że przygotuję obiad z czegoś, co posiadam w lodówce, a nie było tego za wiele (ugotowane ziemniaki z wczorajszego obiadu, 3 jajka, kawałek kiełbasy, cebula, śmietana oraz grzybki w słoiku mojej mamy). Gdy moja koleżanka przyszła, zaserwowałam jej kotlety z gotowanych ziemniaków w sosie śmietanowo-grzybowym. Brzmi nieźle i nieźle smakowało, w każdym razie koleżanka była zachwycona i od tej pory jest to moje popisowe danie (przepis na dole strony).
Szybko, tanio i do syta
Typowa studencka kuchnia powinna spełniać następujące wymagania: być szybka, tania i do syta. - Bardzo lubię jajka, więc często przygotowuję potrawy z ich udziałem - mówi Adam, student mieszkający w akademiku. - Robię jajka z makaronem, grzanki na słodko i słono oraz jajecznicę chłopską (przepis na dole strony). Niektórzy, jak Ania, gotują tylko czasami - Zazwyczaj nie mam czasu na przygotowywanie posiłków, więc często chodzę zjeść coś na mieście, a gdy mam wolną chwilkę, to przyrządzam pikantne paluszki z kurczaka lub risotto z warzywami - tłumaczy Ania Zawadzka, studentka dziennikarstwa. (przepis na dole strony) - Moim popisowym daniem są spaghetti po studencku, robi się je bardzo szybko, są tanie i można nimi się porządnie najeść - mówi Natalia, studentka Filologii Ukraińskiej (przepis na dole strony).
Tacy różni a wciąż tacy sami
Ukształtowany z czasem stereotyp o studencie nie zawsze mówi prawdę. Współcześni żacy zdecydowanie różnią od siebie, jedni często chodzą na obiady „gdzieś na miasto", drudzy preferują posiłki przygotowane własnoręcznie, inni - zaś wolą fast foods i jedzenie z automatów, każdy sposób jest dobry, w końcu wszystkim chodzi tylko o jedno, o to by nie być głodnym.
Przepisy
Jajecznica chłopska
Podsmażamy na patelni wędlinę lub boczek, cebulę i/lub pomidor, na koniec dodajemy rozbite jajka (3 szt) i przyprawiamy do smaku.
Cena za porcję: ok. 2 zł
Naleśniki ze szpinakiem
Przygotowujemy ciasto naleśnikowe. Robimy farsz: szpinak podsmażamy na maśle, przyprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i czosnkiem, na koniec dodajemy naturalny serek kanapkowy. Następnie, smarujemy naleśniki i kładziemy do środka plaster sera, składamy i podsmażamy. Podajemy z sosem (jogurt doprawiony czosnkiem i solą).
Cena za porcję: ok. 4 zł
Kotlety z gotowanych ziemniaków
Ziemniaki piure należy połączyć z jajkami, podsmażoną cebula i kiełbasą (pokrojona w kostkę). Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy trochę mąki, by powstało ciasto. Formujemy kotlety, obtaczamy je w mące i jajku i smażymy na patelni. Przygotowujemy sos: podsmażamy grzybki, które doprawiamy, na koniec dodajemy śmietanę.
Cena za porcję: ok. 2,5 zł
Grzanki na słodko i słono
Wersja na słodko: chleb obtaczamy w jajku doprawionym cukrem i cynamonem, smażymy na patelni.
Wersja na słono: chleb obtaczamy w jajku doprawionym solą, pieprzem i ziołami, smażymy na patelni.
Cena za porcję: ok. 1,5 zł
Spaghetti po studencku
Gotujemy makaron. Przygotowujemy sos: podsmażamy na patelni konserwę (np. konserwę tyrolską) wraz z cebulą, dodajemy ketchup. W ten sposób zrobiony sos dodajemy do ugotowanego makaronu.
Cena za porcję: ok. 3 zł
Pikantne paluszki
Kroimy pierś kurczaka na paluszki o grubości 2cm, przyprawiamy je solą, pieprzem i ostrą papryką. Pierś panierujemy w mące, jajku i płatkach śniadaniowych typu corn flakes (muszą być rozdrobnione!). Mięso smażymy w głębokim tłuszczu, podajemy z frytkami i surówką.
Cena za porcję: ok. 4,5 zł
Marjana Prokop
Źródło: Uniwersytecki Portal Studencki