| fot. D.Lenartowicz |
Zbliża się romantyczne święto zakochanych. W ten dzień a szczególnie w wieczór wszyscy, którzy posiadają swoja połówkę powinni zadbać aby była to szczególna chwila.
Czas na to aby spokojnie usiąść, spędzić go tylko ze sobą. Wyrafinowanym elementem, który w prosty sposób może wzbogacić ten moment jest jeden z najzacniejszych alkoholi – wino.
Wino na randkę
Wino nie cieszy się taką popularnością jak piwo – głównie z powodu ceny, a także dlatego, że nie jest to alkohol, który można pić ot tak (mówimy o winach z klasą). Jednak ten jeden raz w roku, można pozwolić sobie na odrobinę szaleństwa, romantyzmu i wykwintności.
Jeśli zdecydujecie się na wieczór w restauracji, knajpce to znajdziecie w menu różnego rodzaju wina w cenie za lampkę od 8/ 9 zł wzwyż.
Jeśli jednak skusicie się na romantyczny wieczór w domu to najpierw należy zaopatrzyć się w butelkę tego szlachetnego trunku. Pozwoliłam sobie na mały spacer po winiarniach wrocławskich i chcę Wam polecić dwa miejsca oraz to co możecie tam dostać. Sugerując Wam zakup wzięłam pod uwagę standardowy, niekoniecznie wypchany, studencki portfel.
Niewielki sklepik „Wina Świata” na ulicy Ofiar Oświęcimskich – znajdziecie tam wina europejskie, amerykańskie, afrykańskie, australijskie, w cenach od 16 zł do ponad 400/ 500. Te ostatnie sprowadzane są na zamówienie. Tym co poleca właścicielka na wieczór we dwoje, są bez wątpienia wina czerwone a z nich dwa rodzaje win mołdawskich: KAGOR, wino słodkie z posmakiem śliwki, cena to 24, 50 za butelkę, oraz CZARNY DOKTOR – wino półsłodkie po 29 zł.
Drożej acz także niezwykle ciekawie możecie zaopatrzyć się w „Vinotece” na ul. Świętego Mikołaja. Tutaj kolekcja z różnych części świata: Argentyna, Australia, Austria, Chile, Francja, Hiszpania, Niemcy, Portugalia, RPA, USA, Włochy, Węgry. Ceny win kształtują się od 21 złotych, w zależności od pojemności butelki. Tu podobnie jak w miejscu pierwszym czerwone wino na romantyczna kolację to podstawa, ale nie jest to obligatoryjne. Z win czerwonych polecano ciekawa pozycję: wino z RPA Graham Beck PINNO – szczep Pinotage, wytrawne, nuta śliwek, jagód, odcień tropikalnych bananów – to cudo w cenie 44 zł za butelkę 0,75l. Jeszcze dwa godne polecenia to wytrawne wina argentyńskie: LOS CARDOS MALBEC – głęboki, czerwony kolor z fioletowymi refleksami, intensywny aromat, nuty wiśniowych owoców, jagody, maliny, odcień cynamonu/ lukrecji. Lekkie ziołowe zakończenie. A także LOS CARDOS SYRAH – głębokie czerwone wino z fioletowym odcieniem, nuta dojrzałych śliwek, na podniebieniu nuta mięty a w aromacie tkwi odcień czarnego pieprzu. Obydwa kosztują 39 zł za butelkę (0,75l)
Z ciekawostek proponuję OVERMEER RED – wytrawne wino z RPA o niebagatelnej pojemności 5 litrów w cenie 112 złotych – w sam raz na zrzutkę na kilka par.
Pochodzenie win.
Wina produkowane są prawie w każdym kraju, jednak te najznakomitsze pochodzą tylko z kilku: Francja, Włochy, Hiszpania, USA, Niemcy, RPA, Australia, Argentyna, Austria, Chile, Nowa Zelandia.
Różnice w tych winach polegają na specyficzności warunków w jakich dojrzewają winogrona oraz w jakich produkowane jest wino i jak leżakuje. To co nadaje winu specyficzny charakter to klimat, sposób uprawy, gleba, moment zbioru, metody winifikacji oraz dojrzewania. Podstawą jest szczep winogron, z jakich wino zostało wytworzone – do tych najbardziej znanych należą: Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Shiraz ( Syrah), Zinfandel, Riesling, Chardonnay, Sauvignon Blanc.
Wina w niektórych krajach:
Argentyna: szczepy – Melbec, Torronles ( biały), najważniejszy region to Mendoza. Nowa Zelandia( znana głównie z białych win) – szczep: Sauvignon Blanc, regiony: Malborough, Hawkes Bay. Australia ( jeden z najnowocześniejszych producentów, od 1985 eksport wzrósł z 8 do 200 mln litrów wina rocznie): szczepy – Shiraz, Chordonnay, Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Semillion, Riesling. Chile: najlepsze wina szczepów – Cobernet Sauvignon, Merlot, Sauvignon Blanc. RPA: najważniejszy szczep – Pinotage, regiony to: Stellenbosh, Wellington, Paarl, Robertson.
Klasyfikacje/ typologie/ rodzaje win.
Kiedy mówimy o winie podstawowymi kwestiami są ich rodzaje. W zależności od przybranego kryterium możemy rozróżnić kilka odmian:
barwa: białe – od jasnożółtej, przez żółtą do brązowej czerwone – od jasnoczerwonego do ciemnowiśniowego z odcieniem fioletowym różowe – np.: porzeczkowe z czerwonych porzeczek
moc (zawartość alkoholu): lekkie/ słabe – do 10% objętości alkoholu średniej mocy – 10 – 14% obj. alk. Mocne – 14 – 18% obj. alk. Wzmocnione/ alkoholizowane – powyżej 18% obj. alk. – tylko domowe wyroby Moszcze winne – poniżej 9%
zawartość cukru: wytrawne – do 1,5 % półwytrawne – 2 – 4% półsłodkie – 4,5 – 7,5 % słodkie – 8 – 16%
sposób konsumpcji: stołowe – spożywane podczas jedzenia / wytrawne. Półwytrawne deserowe – podawane do deseru, ciast/ słodkie, półsłodkie likierowe – podawane jak deserowe/ wina mocne i bardzo słodkie, ciężkie
cechy specjalne: musujace – duża ilość, CO2wytworzona w naturalny sposób gazowane – sztucznie nasycone CO2 ziołowe – zaprawione nalewami ziołowymi lecznicze – zawierające preparaty lecznicze
Kolejność podawania win.
Najpierw białe a potem czerwone Wytrawne, delikatne lekkie przed mocnym, na końcu deserowe Na początku wino słabszej jakości, młodsze, po nim starsze i lepsze.
Aga Kaniewska
|